fredag den 5. oktober 2012

Colchicum- Høst -tidsløs

Høst- tidsløs eller nøgen jomfru er en sjov lille staude( stod der på wikipedia jeg troede det var en løgplante) som kommer med blade i foråret og derefter visner ned og så kommer blomsten omkring september.
I min have er den almindelige som kommer først så den er nu ved at være færdig og har opdaget at sneglene åbenbart syntes den smager godt selv om det faktisk er en meget gifig plante som man skal huske og vaske hænderne grundig efter man har rørt ved den.

Men lidt blomster er der da endnu.

Bagefter kommer så Waterlilly som er en fyldt Colchicum.

Har så købt den hvide  her i efteråret, så selv af disse kommer der lidt samler op i mig.

Har også lidt efterårs krokusser og de kommer så småt frem sidst i september og i oktober.


En lidt mørk  blå med store støvdrager, man får næsten lyst til at samle safran, ved jeg så ikke om man kan.

Og en svag lyseblå. Har også lidt flere men de er ikke dukket op endnu.

Jeg har i dag været på storindkøb ved en tulipan avler men glemte selvfølgelig kameraet herhjemme, men vi kom også en dag for tidlig( havde fået lov, da mine drenge skal spille kampe i basket begge dage) så de var ikke helt færdig med at stille op. Kan varmt anbefales, hvis man ikke skal have alt for specielle tulipaner priserne ligger på enten 10 for 25 kr. eller 20 for 25 kr de har også Allium, Krokus Hyasinter, Påskeliljer og de plejer også og at have kejserkroner dem så jeg så ikke. DET ligger ved Fole ved Gram adressen er Skovgårdsvej 4 og de har altid åben hus den første weekend i oktober.

Jeg købte:32 påskeliljer med orange midte
20 stribet( lilla - hvid) krokus
40 tulipan white Marvel
40 tulipan Negrita
20  tulipan Up Star
20 tulipan Capri
10 tulipan Shirley
10 tulipan Fancy Frills
10 tulipan Pink Diamond
Der var for 300 kr  så nu venter jeg bare på bedre vejr så skal der plantes.:O)
Hvis nogen kunne tænke sig

 Nyserod- Helleborus foetidus

 
 
Og Høgeurt

 
 
Og fyldte lyserøde valmuer frø
 
 
Frø fra Allium Cernuum
 
 
Så skal i bare sige til.

Dahlia Bishop of Canterbury er endelig sprunget ud.


17 kommentarer:

 1. Godaften Helle.ja! der bliver noget at lægge i jorden.Men det bliver da et fantastisk skue til foråret når det hele pibler op af jorden.
  Den fyldte colchicum er da bare skøn.
  knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja løgene er til de 2 nye bede . Det ene er i lilla farver og det andet er i lyserøde med bla. planter fra Staudefeen som kommer en af dagene.
   Jeg har haft waterlilly i en del år og nu er der efter hånden en del blomster når den blomstre og ja den er smuk.

   Slet
 2. Hej Helle
  Sikken da en masse løg du har købt. Jeg kunne også tænke mig nogen løg, men venter til de bliver billige i Bilka (håber jeg) jeg skal over og besøge min mor i slutningen af oktober, så plejer der at være gode tilbud.
  Waterlilly er simpelt hen så smuk.
  Det er nu dejligt at være samler, selvom det snart er mange planter, vi samler på.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja jeg venter også med Bilka til sidst så de kan fåes billiger, sidste år fik jeg 2 C. D kasser til ens pris :O) Og så har jeg simpelt hen ikke kunnet se hvad det var fpr npgle der var i kasserene i år( har prøvet og forstørre billederne op på I Paden uden held)og har ikke haft krafterne til en Bilka tur, det er nemlig mega hårdt.
   Ja jeg tor vi to må høre under samler kategori. Jeg bestilte også Echinacea Piccolino ved Marlene : :O)

   Slet
 3. Hold da helt fast hvor har du shoppet ;o) men til de priser så kan man da kun gå amok. Lad os håbe at vejret snart arter sig, så vi kan få vore løg i jorden ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja det er noget for os havefolk når der er gode priser, brugte faktisk en hund mindre end jeg havde med, så flot af mig syntes jeg selv.
   Men der skal også være penge til lidt nye roser så det jo ok.
   Heldigviis lover de vist arbejdsvejr i næste uge så håber det passer og så måske i efterårs ferien der er mine hjælper jo hjemme, det ville være rart.:O)

   Slet
 4. Mine nøgne jomfruer er også på det sidste nu. Jeg skal have købt nogle efterårskrokus til at supplre med for de er altså smukke.

  Jeg tror, at det er godt, at jeg bor langt væk fra Gram. Der ser farligt ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ina
   Ja lidt farligt er der i Gram hvis man ikke mangler løg..:O)
   Efterårs krokusser er lidt sjove fordi man går og kigge efter dem og kan intet se ,men pludselig står der en blomst midt i den bare jord.

   Slet
 5. Hold da op, du har fået mange løg for pengene. Jeg skal da vist lige Google . Det er jo denne weekend.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er denne weekend og du bor vel ikke så langt derfra. De havde en del i røde og gule farver også, men dem "manglede" jeg ingen af.
   Ja når man får 20 for 25 kr. er det en ok pris. Mogens var nu også i det flinke hjørne, hende jeg havde med købte løg til vores by krukker så vi købte ok ind os to, plus at jeg købte for Malene "Lad romantikken blomstre"

   Slet
 6. De nøgne jomfruer får mig til at smile. Da jeg første gang stødte på dem i haven betragtede jeg dem med forskrækkede øjne og gispede at drivhuseffekten nu vist for alvor havde vendt op og ned på alting, siden krokus nu blomstrede i oktober:0).
  Heldigvis er jeg blevet klogere og en smule roligere og nyder de små, sarte vækster. Tja måske jeg ligefrem skulle udvide bestanden?

  Men først skal jeg have tulipanløgene indkøbt og i jorden - i år er tiden bare forsvundet og ikke 1 er i hus (eller jord) i modsætning til de øvrige års løg-orgier, som jo altid liiige skal justeres og suppleres lidt...(sagde hun og pludseligt havde hun købt 1000, hm..)

  Mange hilsner
  Katinka Raabymagle

  SvarSlet
 7. Hej Katinka
  Ja jeg kender også godt det med at pludselig har man købt rigtig mange løg, men jeg er også noget bagefter i år plejer på nuværende tidspunkt og have købt rigtig mange , helst en pose hver gang jeg er ude og handle, men i år har jeg ikke rigtig været i stemning, syntes det er alt for tidligt.

  SvarSlet
 8. Hej Helle.
  ja det føles tidligt.
  Vi har haft en meget våd sommer. Hvor blev solen af? Jeg føler mig også lidt snydt.
  Men jeg synes det hjælper at gå i haven med regntøj på i disse dage og lade som om det er sommer lidt endnu imellem bygerne.
  Jeg har tusind ting jeg vil nå inden jorden bliver frostbundet i år, endnu mere i år end jeg plejer, nu hvor jeg ikke er arbejdsdygtig i det tidlige forår. Så der må jo kompenceres. Jeg elsker i det hele taget alle de nye blomsterdrømme man planter, til at leve højt på i løbet af hele vinteren, når man sætter forårsløg.

  Tænk, jeg troede høsttidløs/nøgenjomfru og efterårskrokus var to sider af samme sag, men det er måske ikke samme planteslægt, som jeg forstår dig? Jeg grinede højlydt af Katinkas kommentar, for jeg kunne genkende hendes undren over krokus, som var et halvt år for tidligt på den. Jeg har aldrig selv været den lykkelige haveejer af høsttidløs/efterårskrokus, men det håber jeg at blive en skønne dag.
  Det var en åbenhus tradition, jeg ikke var klar over de havde, så det er jeg glad for du fortæller, der er allerede nu sat kryds i næste års kalender. Det er jo kun et stenkast her fra. Tusind tak fordi du ville brænde 100 kr. af på mine vegne. Næste år håber jeg det passer bedre, så jeg selv kan komme med ud og blive fristet over evne! Så du mine billeder fra foråret, hvor det hele blomstrede derude? Det var som Holland er på billeder, et syn for guderne:-) Jeg lagde billederne ud på min blog.

  Jeg vil gerne aftage nogle flere alium, hvis du kan undvære flere. Nyserod synes jeg også er en dejlig staude i forårshaven:-) Glæder mig meget til vi ses på onsdag.

  Knus Malene

  SvarSlet
 9. Anede ikke at der var så mange slags af det jeg kalder september krokus - den fyldte må jeg bestemt på jagt efter - den er SMUK

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ja den fyldte har jeg også været rigtig glad for , men i det hele taget er det nogle små nøjsomme planter, krokusene ser man jo ikke noget til før de står der med deres blost de andre ser man dog om foråret med deres store grønne blade.

   Slet
 10. Hej Helle,
  Det var da en super god handel du har gjort.
  At få løg til næste år er bare super.
  Jeg har selv shoppet en del løg men de sendte de forkerte i dag.
  Jeg fik 50 pinseliljer i stedet for 65 tulipaner. de har undskyldt og vil rette op på det.
  Vedr. den Nyserod har du stadig nogle til overs?
  Jeg ville gerne aftage en og har måske noget du vil have herfra.
  Kh Anne

  SvarSlet
 11. Hej Anne
  Træls når man for noget andet end det man har bestilt, men godt de retter det.
  Nyserod kan du sagtens få hvis du mailer din adresse på commeroumail@gmail.com
  Jeg kigger lige ved dig..
  Hilsen helle

  SvarSlet