onsdag den 17. oktober 2012

Efterårs sysler

Er ikke meget i blogger verden i denne tid, men er en del i haveverden bla. haveforedrag og havebesøg og indkøb af roser( mere om det en anden dag)og ikke mindst forberedelser til vinterens komme. bla. har mine børn slæbt havemøblerne ind i vores skur( efter at jeg havde fået gjort rent og plads til dem)

Så nu er det klar til vinterens komme græsklipperne er endda vasket, der står også reoler klar til at komme tilbage til drivhuset når det er gjort ren.Hvad det absolut ikke er endnu håber jeg når det i denne uge,men ellers kommer der vel en anden dag, for der er jo meget og gøre i haven.

Men meget af min tid er gået med at få haveplanen tegnet til mit forestående havetegnings kursus.

Lige nu fylder det hele mit spisebord og det er rigtig svært og få målene til at passe den er tegnet i 1-100 og fylder nu 5 A4 ark på langs og 2 i bredden, der havde været nemmere hvis det bare havde været en græsplæne, men det er det altså absolut IKKE.

Mit andet store projekt har været at få styr på min " nellikemur"

 Og det er så klaret venter bare på roserne.

 
 

 Der bliver plads til 10 roser fordelt på 4 slags som det er meningen at Malene"Lad romantikken blomstre"og jeg  kører til Fyn og henter den første weekend i November. Uh det blir en god tur. det er ved en som hedder jasroser som sælger gl. historiske roser og andre slags til 50 kr stykket du læste rigtig. Han har en lille forsigtig hjemmeside men uden billeder, dem må man google hvis man ikke kender dem. www.jasroser.dk
Der er så blevet delt ud af de overskydende nellikker, da jeg har købt Staudefeens gode tilbud og har hentet stauder der stod klemt  rundt, i  mine andre bede.
 Lidt af det som stadig blomstre i min have nu:Dahliaer er der masse af endnu og den sidste er først ved at springe ud nu , lidt træls da jeg kan se i min havebog at jeg plejer at grave op her omkring18- 22 oktober. men håber der går lidt længere tid i år.
Lidt flere efterårs krokus og så er der stadig blomster i nogle af sommerens stauder:

Astrrantia- stjerne skærm


Polemonum - Jakobs stige
 
Persicana - Tæppe pileurt
 
 
Stedmoder og valmuer bliver også ved.
 
Rosen" Ritausma" har gjort det rigtig godt der har været blomster hele sommeren samtidig med at den bare er vokset, så den virkning med at den skulle blive en hæk ser ud til at lykkes.
 


 

13 kommentarer:

 1. Hej Helle
  Ja men du er jo godt i gang med både det ene og det andet. Haveplanerne fylder meget i dit liv lige nu, håber at du får styr på det med det kursus.
  Det lyder spændende med en havetøsetur til Fyn efter roser. Jeg vil prøve dit link og se, hvad der er at byde på der.
  Jeg har også Ritausma, men synes nu ikke den har blomstret så fint i år. Den står måske lidt for skygget. Lige nu er der ikke meget hæk over den, den står i skyggen af tja ja skyggemoreller :o)
  Fortsat god arbejdslyst, vi ses til næste år.
  Have hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 2. Jeg måtte da lige vende tilbage til dig efter at have studeret rosensiden. Hold da op, det er da heeeeeeeeelt viiiiiiiildt, man kan jo få lyst til at gå helt amok. Jeg kan godt forstå, at I to kører en tur til Fyn og henter roser.
  Desværre har jeg ikke plads til flere roser, men der skal nu lige tænkes lidt. Jeg skal til Fyn på tirsdag :) Til den pris kan man jo næsten ikke lade være.
  Tak for linket Helle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg har også bare været helt op og ringe over at man kan få roser så billige, men det er vist noget med at det er noget han gør ved siden af hans normale job, men det kunne da være han var hjemme på tirsdag selv om du jo ikke skulle have flere roser, du har nu også mange...
   og selv tak man skal jo hjælpe hinanden med de gode ting.

   Slet
 3. Hej Helle. Måske du ikke er meget i blogverdenen, men hold da op hvor er du flittig. Det bliver noget af en tegning. Ih hvor lyder det spændende det kursus. Det kunne jeg nu også godt have tænkt mig.

  Og har lige hørt fra Lisbeth om den hjemmeside med roser. Det er godt nok billigt. Jeg kunne måske presse en enkelt rose ned, men har næsten ikke mere plads :) Har lidt svært ved at begrænse mig.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
 4. Oh Lise Lotte du må gerne få min tegning er igen gået helt i stå: bedene kan simplthen ikke være på tegningen så blev faktisk lidt hys på det idag.Syntes godt nok det er svært hvad pokker gør en haveakitekt.
  Begrænsning hvad er det?, må være et fremmedord for det ikke noget jeg kender til :O) måske det er derfor min tegneopgave går i fisk....
  Jeg har nu også været rundt og lure om der ikke lige kunne masses lidt ind geren af de engangs blomstrende også, de er lidt mere hårdføre tror jeg, skal nu også have de remonterende.

  SvarSlet
 5. Mange dejlige blomster du har endnu og sikken dejligt stort drivhus :-)
  Jeg har ikke prøvet at arbejde med havetegninger, ser rigtig spændende men også svært ud. Håber du får knækket nøden og tegningerne kommer på plads :-)
  Tak for tipset med rosensiden. Det lyder som det er et hit og jeg må tjekke det ud.
  God søndag,
  Knus Rose

  SvarSlet
 6. Hej Rose
  ja jeg er også spændt på at komme over til ham Lisbeth får det jo først prøvet af, og hun lyder meget positiv.
  Mit drivhus er 11.5 kvm og bygget sidste efterår så nu har jeg næsten haft en hel sæson med det.
  Jeg er færdig med tegningen, nu skal jeg så bare i gang med kurset og se om det kan bruges i det hele taget.
  Hilsen helle

  SvarSlet
 7. Spændt på dit rosenprojekt, men farligt med link til billige historiske roser (farligere end sko og tøj efterhånden;0)).

  Håber din haveplan tager form. Vil dog råde dig til at få fat i en rulle manifold hurtigst (som tyndt madpapir) - fås i forskellige rullebredder og muliggøre at man tegner over og over, da man kan se gennem lag! Riv stykker af, sæt det fast på bordet med malertape og tegn!!! Det vil lette dit arbejde betragteligt! Rullen er ikke billig, men nul udløbsdato, så det er mit råd til dig:0)
  (NB: Kan bestilles på nettet - boghandlere har det aldrig...)

  Mange hilsner og god tegnelyst herfra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka
   Tusind tak for dit gode råd som jeg tog til mig, har dog endnu ikke bestilt , tænker jeg lige ville høre kursus lederen om det er noget man selv sørger for,( det vil jeg tror så tusind tak for rådet)
   Ja meget farligt med sådan en viden :O) er faktisk lidt ærgelig på mig selv for det er faktisk en del år siden jeg første gang hørte om ham, men der havde han ingen hjemmeside, og jeg fandt ham derfor aldrig. Så havde jeg nok haft endnu flere roser i dag end jeg har :O)

   Slet
 8. Hej Helle.
  Puha, hvor du har travlt. Sikke et stort projekt du har haft med at måle grundplanen op til din have! Nu kommer du til alt det sjove. Gad vide om ikke også det bliver et kæmpe stort projekt. Måske kan vi sparre med hinanden om det. Jacob har tegnet vores grundplan ind på computeren, men vi skal alligevel ud og måle efter, og jeg skal ha' placeret hækkene, pergolaen, terrassen, trampolinen og de blivende bede på tegningen, så der er også nok at gå igang med.

  Mine to nyeste georginer er også først ved at komme rigtigt igang med at blomstre nu, så jeg håber også jeg kan holde liv i dem noget tid endnu. Det ville være bittert, hvis de smaskede sammen uden de rigtig har nået at vise hvad de kan. De gamle georginer fra sidste år har blomstret siden juli måned, de er bare ikke helt så kønne som de andre, efter min smag i hvert fald. Det mest mærkelige er, at alle mine georginer blev sat til forspirring samtidigt, og har i øvrigt fået samme behandling. De georginer der ikke rigtig har leveret varen står solrigt og så meget i læ, som det nu kan lade sig gøre her hos mig. Måske er det fordi de er mere forædlede sorter, hvem ved.
  Jeg glæder mig til vi ses til foredrag både i aften i Kolding og i morgen aften i Jels. Jeg er så glad for at kunne dele så mange oplevelser omkring vores fælles interesse med dig
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene og tak for i går, vældig godt foredrag, hvor vi nu skal mere ud med saksen og have noget mere tålmodighed, nok ikke særlig nemt når man som os også er blomsterpiger med hang til mange blomster i haven ,men lidt klipning kan vi vel få plads til så vi også har noget og se på om vinteren. Min Troldhassel skal i hvertfald have mere tur med saksen og lidt andet også.. Ses i aften igen, dejligt

   Slet
 9. Hej Helle,
  Tak for den fine Nyserod. Den er straks kommet i jorden. Ih hvor jeg glæder mig over den. Herligt at kunne glædes over at dele planteglæde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haj Anne
   Super du allerede har fået den. Postdanmark er da ok hurtig endda på B post.

   Slet