lørdag den 9. januar 2016

Haveomlægning

Advarsel det er et langt indlæg med mange billeder.

Men sådan gik min Haveomlægning:
 Foråret 2012

 Forårsbede hvor man kan fornemme de runde og aflange forme som der efterhånden var mange af og noget bøvlet og klippe græs imellem. Nogle af bedene var der marksten om. Det var nemlig måden jeg lavede nye bede på Aviser på jorden og jord på derfor stenen til og holde på det mere jord der blev tilført, en meget nem måde fremfor og fjerne græstørv.
Alle bedene havde de samme mål, som udgangspunkt var der 2.5 m fra midten og ud og så krisses der op med en pind. Centrummet lå på linje gennem haven så det var ikke sådan at der ikke var tænkt over det.. Det begyndte bare og blive noget uoverskueligt.
Og jeg havde jo fået min førtidspension i januar 2012 og jeg havde stadig en masse energi inde i mig som desværre ikke altid stod mål med virkeligheden( er jeg dog blevet bedre til gennem tiden, men vigtig for mig er og have noget og bruge al min tid på)

sommeren 2012
Det nok smukkeste bed af floks og i  foråret er der  påskeliljer og Perlehyacinter. Og nok det der gjorde mest ondt og slette. Nøj der var mange løg og holde styr på. Malene reddede sig en spand i ny og næ med blandet udvalg
Påsken 2012 rev vi den gamle "pavillon" ned og lavede rionet stativer og det blev til et mere rionet hvor den gl. New Dawn der før boede på stolpe og tag i Pavillonen fik plads.  
 
 
 
Så Arvede jeg jo denne bue hvor der blev plantet Clematis op ad, senere kom rosen Veilchenblau til og ikke mindre end 4( hi hi det var alt for voldsomt, så dette er siden ændret igen, men det kommer jeg måske til)
 
 
Derfor opstod tanken om haveplanskursus og som start blev der taget billeder af haven som den så ud nu. Efteråret 2012
 
   det lange bed mod "Hestenes mark" som senere bliver flammebedet
 
 Den gamle mølles plads( den var i for dårlig stand så det blev til en ny fra min svigerfar)
  Vinkel set mod Clematisbuen og mit haveskur.
 
Vores Elmetræ hvor der var en bænk rundt om, det var det første vi fældede allerede i februar 2013 
 

 Det lange kig ned til "Pavillionpladsen"


Det var et kursus på 6 gange hvor man gennemgik de forskellige" regler " der er i og anlægge en have der passer til en.


Jeg havde før en vild og nok romantisk have nu har jeg det samme bare med rette linjer og sigtelinjer og rammer om bedene.
Hele min grund tegnet op på A4 stk. og sat sammen på en planche:

Dette er så den nye plan

Denne tegning blev så udgangspunktet på opmålingen af den del af haven som i første omgang skulle laves om( Ved godt man nok ikke kan se tegningen da den er med blyant, det var mere for og vise hvad vi brugte)
Min mobil ligger på så i kan se størrelsen på arbejdstegningen.
Først begyndte vi og fælde træer som jeg vidste ikke skulle være der mere. Resten måtte jeg vente med da jeg havde lovet og være med i både havefestivalen i Haveselskabet og en aften i vores egen kreds, Christiansfeld havekreds.Men gik selv i gang  med  forvandlingen af min have, dette er lige efter første åben have hvor jeg får sammenbragt 2 bede mellem Clematisbuen og det rundebed, det blev gjort med dahlia der var pottet op og stod klar. haven skulle jo vises frem i igen i august 2013


Dette bed troede jeg at jeg havde gjort færdig men nej da jeg først fik snore sat op måtte det udvides ret meget..

Lige lidt flere før billeder  Sommer 2013 Muldvarpe jagt af mine svigerforældre, vi fik da også en stor en. Ærgerligt og lave alt for meget med disse venner i haven.


Havde dog ikke  klaret det uden hjælp. Malene fra " Lad Romantikken blomstre" s mand Jacob er uddannet teknisk tegner så ham fik jeg lokket ( nok med Malenes hjælp) til og sætte snore efter min tegning, det tog 2 søndage.
  Dette er lige efter den sidste gang åben have i august 2013
 Her stod møllen og det bare jord er floksbedet der er tømt ( Jeg var ret meget i gang før vi begyndte på snoreopsætningen)

 Dette skal blive sigtelinjen gennem pergola og Clematisbue helt op til vores bagdør, som er udgangsdør til haven( Har ingen have foran vores hus det hele ligge bagved ,også drengens baketbane ved siden af garage og hus) Måske man kan se at Clematisbuen ikke stod rigtigt, skal siges det krævede en del overtalelses og få familien til og flytte den de centimeter de fattede ikke det var nødvendigt og et job jeg ikke selv kunne klare.

 Foråret 2013 var der kommet 2 rionet  stativer mere op, en identisk med den med New Dawn på,  denne fik Rosen Albertine( den til venstre på billedet er den nye) og en der skulle skjule min vandtank den fik Trappendal på.

 Det var dette bed jeg troede var færdig.  uh det blev noget større.

 Her i centrum skulle min nye mølle så stå.Så blev det efterår og jeg kunne rigtig komme i gang med og flytte planter. Vi havde haft et fantastisk efterår, så jeg kom faktisk rigtig langt( husk jeg arbejder kun på knæ og ca. 1/2 time ad gangen, men det var så  spændene en proces så jeg blev bare holdt i gang)

Min Familie har hjulpet med træfældning og fliselægning. Nå ja og så stormen Allan  11/112013 den  blev en ødelæggende del af min omlægning da den tog mit Tulipan træ. / Og en masse flere træer.Den ødelagde på mystisk vis ikke nogen af rionet stativerne og godt den nye mølle endnu ikke var kommet. 
 
 
 
 28 januar 2014 ser haven sådan ud. jeg er næsten færdig med det meste
Min trofaste medhjælper, Tarzan han elsker denne del af vores have og nyder især når der kommer havegæster, så vil han gerne hjælpe med og vise rundt på de forskellige stier.

Så kom dagen hvor den nye mølle skulle sættes op og svigermor kan ikke bare se på, så hun leger lidt med stenene til kanten på flammebedet, som er det bed jeg sidst bliver færdig med.
Svigerfar montere mølle, Vi var lidt sent på den i forhold til påskeliljerne så de tog en del skade og vi måtte lige fjerne en rose midlertidig, så han kunne få arbejdsplads. men de kommer jo igen næste år.


  Rundt om møllen er der plantet rose Marie Curie og  gulbroget buskbom, som allerede året efter bliver flyttet da den slet ikke passer i farverne.
 
Håber i nåede helt herned.
Planen er og lave et indlæg så i kan se hvordan det hele ser ud nu det er kommet lidt i vækst.
Og måske i kan ane hvorfor jeg pludselig ikke havde tid til bloggning. Prøver og komme lidt igen i hvert fald her hvor jeg ikke kan komme i haven.. For har gang i et nyt stort projekt dog mindre i areal end dette Men tror det er lidt værre, da bedet har fået lov og passe sig selv p.g.a dette " Lille" projekt.

12 kommentarer:

 1. Hej Helle
  Hvor godt at du er gået i gang med at blogge igen, jeg nåede til vejs ende her, det var et langt indlæg og et kæmpe arbejde, jeg kan godt forstå, at du ikke havde tid til at blogge også. Det ser spændende ud, nu glæder jeg mig bare til sommerbilleder fra 2015, så vi kan se, hvor flot det er blevet.
  Jeg hæftede mig mest ved tulipantræet, hvor var det ærgerligt, men i efteråret fandt jeg ud af, at de beholder bladene rigtig længe, det gør det jo ikke nemmere med sådan en storm, den kom lidt for tidligt, eller også smed træet bladene for sent.
  Har du købt et nyt?
  Knus fra Samsø

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Flot du nåede til vejs ende, der var mange billeder dog ikke så meget tekst.
   Jeg er spændt på hvor meget og hvor tit jeg vil kunne blogge, for bare dette indlæg gav noget bagslag med min gamle ryg. mit system med og sætte uret virker ikke helt når jeg sidder ved computeren, det gør det når jeg er i haven.. Når jeg sidder her afbryder jeg ikke bare, så det må jeg have lært mig.
   Ang. tulipan træet, så blev det ikke sådan et men en Sorbus Dodong( set ved dig) den giver et lidt mere lyst udtryk end tulipantræet gjorde så haven er mere lys nu.

   Slet
 2. Fantastiske at se det mægtige store arbejde der er blevet lavet med din have og bede. Jeg glæder mig meget til du viser haven når det begynder at grønnes og der kommer blomster.
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Rose det var et stort arbejde, men jeg er meget glad for det udtryk haven har nu.

   Slet
 3. Hej Helle
  Ja, dejligt du er tilbage på bloggen, og især med netop dette indlæg, som du har snakket så meget om, at du gerne vil lave. Rigtig dejligt du fandt overskud til det.
  Sikke et langt indlæg. Jeg tror endda du har slået mig, selvom mine indlæg også ofte bliver voldsomt lange.....
  Det er lidt ærgerligt dine billeder er så små, og jeg manglede lidt tekst på de øverste af de billeder, hvor du ikke har skrevet noget..... hvis du kan bruge den feedback til noget...
  Ja, det var brand-ærgerligt med dit store tulipantræ. Den var hjertet i din have før..... Lisbeth har ret i, at det jo skete, fordi stormen Allan kom allerede i oktober, og der står tulipantræet stadig med sit smukke efterårsløv. Men jeg vil alligevel sige, at når det nu skulle ske, så var det godt at det skete på det tidspunkt, så du fik tænkt det mere lys og luft ind i din haveplan, som du fik efter den dag.
  Og så vil jeg sige, som jeg har sagt det til dig mange gange før, at jeg er dybt imponeret over hvor langt du er kommet på relativ kort tid, selvom du ikke kan arbejde ret længe af gangen. Og du har været rigtig god til at passe på dig selv i løbet af processen. Der var jeg nok nemt kommet til at presse mig selv for hårdt. Men du er tro mod dit stopurs-system, så du kan holde til at arbejde igen senere på dagen, eller igen i morgen. Det synes jeg er en stor kunst. Og så tager jeg i høj grad hatten af for din svigerfars arbejde med at lave møllen, og for din disiplin ud i at sætte marksten snorlige rundt i alle dine bedkanter. De står knivskarpt, og det ser bare fantastisk ud.
  Det er blevet rigtig godt med symetri, fokuspunkter og sigtelinjer i din have. Den er gået fra at være en rigtig flot have, til at være en helt utroligt flot have, i kategori med kun de allerflotteste haver jeg har oplevet.
  Jeg glæder mig også til at se billeder fra i sommers, selvom jeg jo godt husker hvordan det er blevet. Men din have kan jeg aldrig se for meget på:-)
  Knus
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Hvis man trykker på billedet, har det en fin størrelse og man kan se dem alle fortløbende, til gengæld kan man ikke læse teksten. Jeg læste teksten først og så billederne i stor størrelse bagefter.
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Tusind tak for al rosen Malene, ja husker tydeligt du sagde det tager dig nok et par år. hi hi jeg kan godt lide og have gang i så store projekter( også mindre for den sags skyld). men generelt er der sket meget i begge vores have siden vi lærte hinanden og kende. Og her i efteråre fik jeg jo flyttet en del rundt så er spændt på næste sommer.

   Slet
  3. Hej Helle og Lisbeth
   Ja, det ved jeg godt man kan Lisbeth, men det er da nemmere, når man kan se billederne samtidig med teksten. Det kan jeg vise dig Helle.
   Ja, der er sket en del i vore haver, og jeg synes også det er en vild udvikling vores haver har haft. Dit nye projekt er jo også allerede halvlangt. Det med projekter elsker jeg også selv, og det gælder i øvrigt både ude og inde, stort og småt. Især jo når det er noget man kan se resultatet af bagefter.
   Knus til jer begge to

   Slet
 4. Spændende at se forvandlingen af din have :-)
  Selvom det er lidt svært at se haveplanen, kan jeg sagtens fornemme, at der kom noget mere struktur på din nye haveplan. Sigtelinjerne i haven hæver haven meget, og de lige linjer kan sagtens blødes op med skønne planter. Jeg synes du har fået rigtig, rigtig meget ud af det kursus. Et stort klap på skulderen til dig for flot arbejde :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Vivi
   det har i hvert fald gjort at jeg ser min have anderledes, dette års projekt8 Skal helst lave noget stort hvert år, det kommende projekt har så taget lidt tid og få begyndt på. skulle lige have den færdige plan , får jeg kunne komme rigtig i gang.Så er spændt på om det også bliver godt og jeg håber at jeg for kræfter til også og vise dette.

   Slet
 5. Hej Helle.Dejligt med et indlæg fra dig...........men det er godt nok langt.Det skal vist læses flere gange.Og som Malene skriver ville det være godt med lidt større billeder så man bedre kan se detaljerne.
  Og dine tegningerne af haven kan man slet ikke se.
  Men sikke da et kæmpe arbejde det har været at nå så langt med din have.Hvor stor er det nu lige den er?
  Godt med et kursus hvor man får lært lidt om anlægning af bede og struktur i haven.
  Ser frem til flere indlæg fra dig.God søndag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   lidt sjovt med de billeder for når jeg ser indlægget syntes jeg de har en ok størrelse, men vidste godt at tegningerne var svære og se, men havde ikke lige mod på og tegne dem op. har lært af tiden at de bede jeg har lavet tegning på også med planter, er dem som fungere bedst længst tid.
   Min have er på 2500 m2 men selve den del her er nok 620m2, Så har flere projekter i bogen hæ hæ
   Vil sige at når det bliver så skarp tegnet op skal der ikke handles alt for impulsivt ind. Ikke nemt og udvide bedene.

   Slet