onsdag den 4. april 2012

Rettidig omhu- en genvej til smukkere roser

Ja sådan var overskriften på et foredrag/ arr. i Geografisk have den 1 april med rosen selskabet og ja som nyt medlem måtte jeg da møde op til dette.

Og sådan så der så ud i Geografisk have en kold søndag . En hel del Rhododendroner var i blomst så varmt har det da været indtil nu.


Nå men selve foredraget som Torben Lauritsen fra geografisk have stod for gik ud på at vi lærte lidt om beskæring og at man sagtens kunne begynde før den 16 april især hvis man har mange man skal nå.

Og at roserene faktisk overhovedet ikke er sarte hvis man vel og mærke har købt dem i Danmark og de er til vores klima.I geografisk have bruger de meget hækkeklipper til deres store områder med busk roser.

Vi fik vist at man kunne nøjes med ganske lidt dækning af nogle lidt sarter roser. Disse er Austin roser som står i træ kar de er klippet ned i eferåret så de kan stå her med en træplade over og ikke andet bare de står i læ, de var faktisk ret langt fremme.

Så lærte vi noget om jord og gødning og om hvis man ikke vil bruge gødning i komprimeret form hvor meget der så skal til  100 gram n.p.k = 3.5 kg møg så en del møg der skal køres på da man helst skal gøde 5 gange .Men at man gerne kunne bruge komøgsgødning til jordforbedring.
De 5 gange er marts 100 g /m2 april, maj,  juni og senest midt juli 25 g pr m2.Til flergangsblomstrende roser og remonterende. Og de engangsblomstrende skal gødes 3 gange 100 g i marts og 25 g i april og maj.

Og så skulle vi lære noget om vanding fordi at roser viser  tegn på vandmangel alt for sent .
Så de har brug for grundvanding 3 gange alt efter vejret og en grundvanding er 40-50 ml vand.
Første gang kunne evt. være allerede i marts  når vi som iår ingen nedbør har haft. Men normalt er det i midt april og maj og midt i maj hvor det ikke regner så meget.Er  man er nødt til at vande dem.
Hvis man sørger for vand og gødning skulle de meget lettere kunne klare angreb af rust og lus m.m.

En kold og lærerig eftermiddag. Og ja jeg har fået gødet og vandet roser.Så nu ser jeg frem til smukke roser i år. Da jeg de forgående år kun har gødet 3 gange og ikke vandet.


6 kommentarer:

 1. lyder til at have været et spændende og lærerigt foredrag ;)
  go' påske

  SvarSlet
 2. Tak fordi du deler, det er god viden. Hvem holdt foredraget? Flot med de blomstrende rhododendron.

  SvarSlet
 3. Ja det var et godt foredrag som Geografiske haves gartner formand Torben Lauritsen afholdte, han gik en del ud fra hvordan de gjorde i haven og hvad man nok ville gøre hjemme hvor man ikke har så mange roser,men at de derfor sagtens kan nøjes med mindre.

  Og ja jeg tænkte på dig Lisbeth da jeg tog billedrene af alle rhodoerne der var faktisk flere end dem jeg viser her.

  SvarSlet
 4. Ja men tak fordi du tænkte på mig, så jeg kunne nyde billederne af de skønne rhodoer :o)

  SvarSlet
 5. Lyder til at have været et godt og lærerigt foredrag.
  Tak for kigget.
  Ha` en god påskelørdag.

  SvarSlet
 6. Skøn have, du besøgte!
  Det er dejligt og komme ud at se og høre noget der virkelig interesserer en, så kan man for en tid glemme sig selv, ikke!? Jeg bruger den metode og også meditation , da jeg har kroniske smerter, og jeg kan læse, at du også døjer med smerter, så er haver bare noget af det bedste til at få ro og lidt balance i krop og sjæl.

  Og tak for de gode vandningstips til roser!

  Rigtig god påske :-))

  SvarSlet