tirsdag den 30. oktober 2012

Godnat og sov godt

Så blev min mammutblad / Gunnera puttet til vinteren. For jeg var i lørdags ude ved min søster og hente en trailer hestemøg det er noget sådan en sover dejligt på.
så idag i dette skønne eftersvejr skulle det være ,da jeg forrige år kom for sent til det, da kom der nemlig pludselig frost og møget kunne ikke læses af så det blev stillet ind i vores gamle utætte garage til det blev tø igen. Sådan lærer vi jo alle af vores erfaringer :O)

Træt af kulden er den blevet.Så savede jeg bladene af og lagde over til den inderste dyne, og så kom der 3 trillebørfuld godt hestemøg med en del halm i.Til sidst blev der lagt pressing over og der skal vist snart en større eller to til, men det vigtigste er i tørvejr, dette skulle være nok, selv til strenge vintere, sidste år fik den faktisk kun lidt blade og halm og gran før pressingen og den kunne sagtens klare den  hårde frost vi fik i det tidlige fo

Jeg var faktisk ret flittig i weekenden, da resten af familien tog i svømmebadet gik jeg igang med at ordne drivhus og få lagt Dahlia til tørre( de kom op lørdag efter jeg havde hentet møg)

Så nu er der fint deinde alle reoler blev vasket og sat klar så nu kan foråret bare komme så skal jeg få sået.

Fik nemlig i går da det var regnvejrsdag ordnet i min frøbeholdning, og  jeg har fået frø fra Anne der har bloggen regnsporvehaven, fine frøposer, det mangler jeg og få lavet til mine egne hjemmeavlede frø , så det skal jeg næste gang det er regnvejr.

fik også lagt mine ny indkøbte løg i krukker.

 De bliver i orange og sort til næste år.

Ikke helt så mange krukker som sidste år,men da det også endte som noget halv sørgeligt noget  da musene spiste alle tulipanerne, var det kun fordi der var halv pris i Bilka at jeg i det hele taget laver nogen i år.Og så for de lov og stå ude i det fri under halvtaget til lidt senere så håber jeg at musene ikke tænker over at der er guf i dem.

Disse løg ligger og venter på at jeg har været på Fyn og henter roser så skal de nemlig lægges i det sidste bed, med min clematisbue, som også får roser, men mere om det i næste uge.

Lidt roser er der enndu i dag.


Håber alle får lidt glæde af denne smukke efterårsdag.27 kommentarer:

 1. Hold da op du har været aktiv :o)
  Der er ikke tvivl når gunneraen har fået frost. Min er også klasket sammen, jeg har dog ikke fået den vinterdækket endnu. Jeg gør det på samme måde som dig, dog er det rent halm jeg bruger :o) Men det ku da godt være at jeg sku til at overveje at få den dækket til :o)
  Jeg håber at musene vil lade dine løg være i fred i år, så du kan nyde blomsterne til foråret :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg håber også musene finder andet mad end mine tulipaner.
   Sidste år fik min nu også kun halm,men når søster har heste og jeg husker og sige til er det super med hestemøg.

   Slet
 2. Jeg er vildt imponeret over din gunnera fra sidehovedet. Jeg er vild med kæmpe-stauder, og overvejre nøje hvilke jeg vil have i mine ikke ret store haver. I disse år skal det være noget robust, for min datter tager ikke det store hensyn til sarte vækster. Gunnera er bestemt på min liste over fremtidige planter. Jeg håber at din kommer flot igennem denne vinter også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker min Gunnera, den er så imponerende at den fra frosen helt væk kan præstere sådan en vækst år efter år. Men den bliver godt nok stor ad åre, så plads det kræver den, har nu set den i byhaver midt i græsplænen og der er den ikke mindre smuk tværtimod.

   Slet
 3. Ja der sker noget hos dig! Kan dine dahliaknolde overvintre i drivhuset? Gunnera er lidt for besværlig til min temperament, men så kan jeg jo nyde den hos andre! Imponerende er den!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej bente det kan de ikke så derfor gik alle mine til sidste vinter, det troede jeg at når jeg dækkede dem med bobleplast og dyner så gik det nok men nej.
   de ligger bare til tørre prøver og følge Jette frøbos råd om at vaske og tørre dem godt, før de puttes væk. Vil prøve i en kartoffeltønde og måske nogen vil min nabo passe, han har gravet kælder i hans drivhus( det kunne jeg ikke få nogen til da jeg fik mit drivhus sidste år)
   Ja sådan en Gunnera kræver lidt plads, og når der er så mange planter man ikke kan leve uden, må man nyde noget ved andre:O)

   Slet
 4. Godaften Helle.Hvor ser der godt ud i dit drivhus.....du har da godt nok været flittig.Jeg mangler også at få lagt de sidste tulipanløg i krukker.Skønne roser der stadig er i blomst.Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejligt med blomster endnu , faktisk blomstre mine stokroser også, fordi jeg klippede dem ned da de væltede.Og jeg har fundet flere tomme krukker, så jeg kan godt fristes af billige løg lidt endnu :O)

   Slet
 5. Godt gået min pige, hvor har du været dygtig ;O), huskede du at synge en godnatsang, da du puttede din gunnera ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg var vildt stolt da de kom hjem fra svømmebadet for jeg havde bare knoklet igennem og endda uden og være inde og ligge, det havde jeg ikke tid til, vidste jo godt de lovede regn mandag , så måtte jeg hvile der , for kunne jo ikke have alt drivhus inventaret stående ude i regnen :O) det gik heldigvis godt.
   Glemte faktisk og synge, for nød solen alt for meget det var en skøn dag i går :O)

   Slet
 6. Du lokker og lokker :) Nej tak for god information omkring Gunneraen. Jeg er ikke begyndt at bearbejde Bent endnu, men måske lykkes det. Den er jo flot.
  Flot alt det du har klaret, mens familien var i svømmehallen. Så er der ro på med det. Er krukkerne ikke frostsikre? For ellers stod de måske bedre ud, da er det ikke sikkert musene går i dem.
  Og roser har du endnu, det bliver jo så til mange flere i weekenden, jeg er spændt på at høre om jeres køb og turen.

  SvarSlet
 7. Jo de er frostsikker, så tænker at de bliver under halvtaget indtil de måske lige skal i drivhuset for at komme igang så de kommer lidt før op end dem i haven.Hvis det altså hjælper.
  Det bliver en vild tur vi skal have 50 roser tilsammen. Godt nok spændt på Malenes, hun skal have 30 sikken fest det til sommer.
  Sidste efterår plantede jeg også næsten 30 og så godt 25 i år plus dem i løbet af året så jeg begynder da og kunne vise lidt roser også, men ikke som dig endnu :O)Ej jeg kan ikke huske hvor mange du har , men mange. kunne være man skulle prøve og tælle og systematisere ens roser, det e rdu så god til ved jeg. Jeg har prøvet, men det er ikke lagt ind på min blog ,det kniber for mig at finde ud af den detalje. :O(

  SvarSlet
  Svar
  1. http://bloghjlp.blogspot.dk/ Hos Berit fra irishaven kan du læse, hvordan du laver nye faner, det er nemt, når man kan :) Det er noget af det, du kan sidde og pusle med i vinter. Det tager lang tid (hvis du sætter billeder ind også), men er meget hyggeligt og så får du styr på, hvad du har :)
   Jeg tror, du har lige så mange som mig, når du får dem fra Fyn. Jeg har nok omkring 110 tror jeg.

   Slet
  2. Tror jeg hurtigt skal prøve og skaffe mig overblik, det kan ski godt være jeg kommer derop ad. Men så mange Rhoder som dig har jeg slet ikke har dem kun i 3 bede, men en del nye små. :0)

   Slet
 8. Hej Helle.
  Sikke dejligt du har puttet den, og den er sikkert mægtig glad for madpakken. Mon ikke den kvitterer for det næste år.
  Sikke fint det er blevet i drivhuset, du har godt nok haft travlt. Dejligt med alle de frø man kan bytte, når man er med i det fællesskab vi har med bloggen. Det er rigtig hyggeligt. Lyder rigtig spændende med de løg du har plantet. Det glæder jeg mig til at se, hvis altså musene vil være så venlige, at lade dem være i fred. Jeg glæder mig helt vildt til vi ses på søndag. Det bliver kanon fedt, at hamstre roser til så små penge pr. stk. Der er nedtælling, men det er stadig kun onsdag i dag. Hvorfor er det ikke bare søndag? Jeg er bare SÅ klar!

  SvarSlet
 9. Vi var for øvrigt ude, at gå en tur i en privat skov her længere nede af vejen for omkring 14 dage siden. Der står også en kæmpe stor, gammel Gunera/Mamutblad. Jeg sagde til Jacob, "ja, nu varer det ikke længe, inden de skal til at finde presseningen frem igen og få den pakket godt ind til vinteren". "Nej, det plejer de da ALDRIG at gøre. Jeg tror slet ikke på det er sådan en, som du tror", svarede han mig. Jeg skal ha' ham til at se dit indlæg, så kan det være han kan genkende den. Ellers slæber jeg ham med ud at gå tur igen. Så kan jeg jo vise ham hvor omhyggeligt de også plejer at dække den. Apropo den skov jeg skriver om, den er altså en helt usædvanlig perle. Der skal du altså med ned og gå en lille tur en dag, hvor du kommer på visit.

  SvarSlet
 10. Ja kunne da godt tænkes at vi kunne ta en lille skovtur engang, kommer snart forbi.. Jeg glæder mig også det skal nok blive hyggeligt.. Jeg fik lavet rigtig meget i weekenden, så godt jeg havde hjælp til møg udkøringen, Jan kom med trillebørene til mig og så skulle jeg bare tømme den , alligevel måtte jeg ind 3 gang og hvile, så helt var jeg ikke kommet igennem weekendens slid.. :0) men godt det er klaret, Jan driller mig med hvornår drivhuset så skal vaskes udvendig også. :0) tror du han gir rabat når vi henter 50 roser.gad vide om han har noget så vi kan impuls handle også. Ha ha Vi ses det lige om lidt.. Forresten blev fødselsdagen ,jeg troede vi skulle til fredag, flyttet til lørdag så det skal vi efter vi har været på efterskolen . Træls håber jeg holder til det..

  SvarSlet
 11. Du skal være så velkommen, jeg bliver altid glad når du kigger forbi. Nu får vi jo travlt med at plante roser. Men onsdag har jeg tid til besøg, hvis du kan der. Ellers skal vi hen forbi næste weekend før jeg har bedre tid. Ja, jeg er sikker på han vil gi' en god rabat. Og ved du hvad, jeg er gammel sælger, så jeg kan sikkert godt fedte lidt for os:-)Det er træls vi har sådan nogle gamle skrog, når vi nu engang stadig gerne vil kunne alverdens ting, og helst på en gang. Det er ikke meget ved at være en frisk og aktiv pige af person, når kroppen ikke vil være med til det. Jeg kan jo kun sige, at jeg kender det alt for godt!
  Jeg har fået besked på at spørge efter en rose der hedder "Wonderful" for min svigermor også. Hun er jo til de gule og varme farver.
  Jeg håber sandelig også du holder til lørdag, for jeg vil da være ked af at skulle afsted uden dig. Jeg synes det lød på ham, som om han havde RIGELIGT til at impulshandle også, så det tror jeg da bestemt der er mulighed for.

  SvarSlet
 12. Hvor har du dog været flittig.
  Det ser rigtig godt ud i dit drivhus.
  I dag har vi indtil nu, kl. 13 tørvejr, men hvor det dog blæser. Der loves måske regn, så jeg går i haven igen.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have , du er jo selv så flittig. Men py hvor det blæste idag, men nu er dahliaerne også puttet til vinteren , det var da heldigvis et arbejde som kunne/ skulle gøres inde i drivhuset.

   Slet
 13. Der er ikke noget at sige til, at din Gunnera er så utrolig flot med den eksklusive behandling den får ;-) Sikke mange Dahliaknolde der ligger til tørre - jeg har kun få og er også spændt på om de overlever vinteren i en flamingokasse i hobbyrummet.
  De er smukke endnu, dine roser der har klaret frosten. Spændende med alle de nye roser du har købt.
  God weekend :-)
  Kh.
  Rose

  SvarSlet
 14. Hej Rose Jeg har været så heldig at min genbo gerne vil passe alle mine Dahlia knolde , jeg var henne med det halve i går og han sagde kom da også med resten . så super , da han passede dem forrige år klarede de det alle. Så jubi.( der er 27 store med navne skilt og så en del små uden navn) Der kommer nok et indlæg om vores rosetur som vi glæder os rigtig meget til og ikke mindst næste år når de alle blomstre..

  SvarSlet
 15. You've been busy with autumn gardening jobs.It sounds like you have an efficient system for overwintering the Gunnera. How cold does your winter get? You have a large assortment of Dahlias, ready for next spring.

  It is unfortuante that the mice get into your bulbs over the winter. I put almost all of my bulbs in the ground, but I planted a few pots with Hyacinths, which will stay in the garage against the house until next spring, as they aren't hardy outdoors here.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi
   Our winter is very differnet year from year, last winter we got frost in the early spring on -20 grader celsius it was hard to many roses and other things, but my Gunnera has it not hurt. Allmost al my bulbs are also in the ground , but is is funny to have something to still infront of the house.

   Slet
 16. Hej Helle,
  Sikke en travlhed.
  Godt du har fået husly til alle dine Dahlia.
  Spændende om dine tulipaner kommer denne gang.
  At løgene kan blive spist var nyt for mig. :-)
  Sikke en rose overfor - glæder mig til at høre mere. Min klikfinger var næsten forbi Jasroser...men må styrer mig for i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var dejligt at han ville passe på mine dalia, så ved jeg at dem har jeg også næste år.
   Og ja hvilken herlig tur vi havde.
   Tror han er god at ringe til for han har en del til 35 kr ,så det er jo billigt. Malene fik rigtig meget for pengene jeg var knap så heldig men dog stadig en god pris.

   Slet