søndag den 27. januar 2013

Nyt år og Haveplan

Hej Alle

Så vil jeg her lidt inde i det nye år ønske alle et godt nytår, som jeg er kommet ganske fint ind i .

Da jeg lige inden jul rundede et skarpt hjørne, som vi dog havde fejret i sommeres med en stor fest,
Havde jeg bla. besøg af min dejlige haveveninde Malene fra Lad romantikken blomstre og husbondHun havde denne bog med som hun mente jeg kunne få stor glæde af, i forbindelse med min omlægning af have, som jeg har lavet i forbindelse med mit haveplanskursus.

Jeg har været ved og se om jeg kunne scanne min plan, men det har jeg så ikke lige evner til og vil da gerne vise lidt af det som er kommet ud af dette kursus, som foregik i FOF regi med en haveaktikt ved navn Garry Roorda( som jeg kender en del til da vi sidder i bestyrelse sammen i havekredsen.) Det strakte sig over 5 mandage hvor vi læret lidt om højder,gulv( belægning)vægge( hække ,mure)og fokus og meget meget mere.
I forbindelse med dette havde Malene og jeg et rigtigt godt samarbejde om hver vores plan , da hun også gik på et havekursus dog over 2 gange.

Ved ikke hvor tydeligt det er, men min have har rigtig mange bede og er også rimelig stor så der er rigtige mange kanter og er med tiden blevt noget uoverskuelig, så dette ville jeg selvfølgelig gerne have rette op på, gerne med nogle fokuspunkter og lige linjer så det også blev nemmere for plæneklipper mandskabet.( som er mine drenge)

Så efter flere tegninger på gennemsigtig papir, mange opmåler ture i haven , frustrationer over at intet var lige og meget mere, kom der denne plan ud af det.Stadig ikke så nemt og se tegningen er lavet i 1-100 og er nu ved at dobble den op så jeg kan få planterne placeret i bedene. d.v.s det kan jeg endnu ikke da alle mine planter ikke er registreret. Så dette år skal jeg så bruge på at få alle mine løg gravet op( og der er rigtig mange) og derefter have regristreret hvad jeg egentlig har af planter.
Der kommer nok mange flere indlæg om haveomlægningen når jeg kommer i gang, d.v.s at jeg skal holde åben have den 7 august for havekredsen så efter denne dato begynder jeg på selve bedene så tror jeg har lidt mere styr på hvad der skal flyttes hvorhen.  I den forbindelse har Carry foreslået at jeg lavede stiklinger af stauderne  og så plantede dem i stedet for de gamle planter. Ved ikke om jeg har styr nok på stiklingformering til dette. så hvis nogen ligger inde med gode råd til dette vil jeg blive meget taknemlig.
Og så har jeg da fået lidt forår ind i huset.

Elsker altså disse små iris.

Og denne lavede jeg i går .

God søndag , som jo gerne skulle ende i guld til vores håndbold drenge. :O)15 kommentarer:

 1. Hej Helle
  Tillykke med den runde dag lige inden jul, det ser ud til at have været hyggeligt.
  Fin plan du har fået lavet, der er ikke meget græs tilbage for drengene at slå :) det flere bede er der plads til til dig. Det kan vi lide, jeg er ikke i tvivl om, at du har mange mange løg at grave op, godt arbejdslyst.
  Sådan nogle iris fik jeg sendt med posten fra en af de søde nye bloggere.
  I dag må du følge med i guld til håndbolddrengene, jeg ser ikke håndbold, men derfor må de godt vinde :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth ja det var et par rigtige gode dage, først familien og så venner. Nej nede i det område som skal laves om er der ikke meget græs tilbage vi overvejede også grus ,men kunne ikke komponere det ind med resten af haven.Her i weekenden har jeg lavet optegnelser over de planter jeg har til surbund, det løb godt nok op. Stauderne må jeg vente med til i løbet af året. Tror det blive sjovt og hårdt, men kan da heldigvis låne armkrafter ved både Jan og drengene.Og Malene har da også lovet og hjælpe. spændende om resten af haven skal have samme tur.

   Slet
 2. Først et stort tillykke med det skarpe hjørne - det har heldigvis ikke passiviseret dig (jo det hører man om, haha) og jeg synes at det er en FLOT plan du har fået ud af alle anstrengelserne, men opmåling og tegning:o)
  Foran dig ligger stadig et stykke vej, men jeg tager (blomster)hatten af over at du orker at omlægge hele haven - det gør jeg desværre ikke hos mig, men det ville være sjovt at tænke den totalt om.
  Jeg ved en del om stiklingeformering og vil meget gerne være behjælpelig - jeg planlægger et indlæg, men ville først lægge det på når foråret er her og det er aktuelt. Men hvis du har noget konkret du vil spørge om så send mig en mail på
  lisbeth@countryliv.dk.
  Hvor er det skønt med forår i vindueskarmen, jeg er også vild med de små iris.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for lykønskningen..Det er faktisk kun en del af haven , som ligger mellem den gamle have og så vores frugthave. men den jeg har fået lavet mest til samle rod :O)Kan godt være jeg gør brug af dit tilbud, har en veninde som er ret skrap til sådan noget, men hvis hun svigter vender jeg mig trygt til dig. Er også spændt på om jeg holder modet oppe, og om resten af haven skal have samme tur, der er der dog ikke så mange bede.Vil jo også gerne engang have lidt vand i haven.

   Slet
 3. Hej Helle.
  Tak for sidst.
  Jeg synes også din haveplan er blevet rigtig flot, og jeg ved jo hvor gennemarbejdet og gennemtænkt den er, så jeg er helt sikker på, at du bliver rigtig glad for resultatet. Nu ligger der mange timers arbejde foran, og du bliver sikkert ikke færdig i år. Heldigvis er det ikke alt der skal flyttes og nogle planter skal kun flyttes lidt. Det kan være en fin måde, at gøre det mindre besværligt, at lave stiklinger af nogle af stauderne, men det er mig bekendt ikke alle stauder man kan gøre det med. Der kan du måske bruge en stor balje eller et midlertidigt "planteskolebed" som mellemstation. Jeg vil gerne hjælpe dig alt hvad jeg kan, når vi ses hos dig, det ved du jeg har lovet dig.
  Skønt med forårsfornemmelser. Min forårskrukke er ved at komme sig lidt igen i dag, så det ser ikke helt så sammenklasket og forfrossen ud, som da du var her i fredags. Jeg ville også gerne have haft små iris i min krukke, de er så søde, men dem fandt jeg ingen af, da jeg købte ind til min krukke. De må komme i krukken til næste år i stedet.
  Glæder mig til vi ses på onsdag. I mellemtiden er det dejligt sms'en og mailen er opfundet:-)
  Knus fra Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene. Ja er spændt på hvor mange timer vi skal bruge i hinandens haver, skal jo også være tid til hygge.:O) kan være du skal have mine arbejds drenge ned en dags tid, de er hårde til det med opgravninger. For du skal jo også have lavet en del det næste stykke tid(År) Godt din krukke har rejst sig nu lover de også mildt vejr i et par dage. Tror da lige jeg skal have sået i dag så det kan komme ud og vente på næste omgang kulde. Ses på onsdag.

   Slet
 4. Hej Helle.Det lyder spændende med den haveplan,selv om jeg ikke rigtig kan se den.Det er godt nok et stort stykke arbejde med den omlægning,men det skal nok blive flot tilsidst.
  Sjovt nok har jeg også lige købt de små fine iris.De er allerede sprunget ud efter bare to dage.God aften til dig Jette

  SvarSlet
 5. Hej Jette. Ja når jeg går rundt dernede kniber det faktisk og overskue hvor lang tid det kommer til og tage og få sat struktur på mine mange bede, men tror jeg blir helt vild med resultatet. Også plæneklipper folket. Det kan være de så ser lidt blidere på at frugthaven nu skal klippes med fra juni af, når løgene er visnet ned. Ja det bedste ved de små Iris er at de også kommer tidligt i haven næste år.

  SvarSlet
 6. Tak og et godt 2013 haveår til dig.
  Et forsinket tillykke med fødselsdagen.
  Spændende med din haveplan. Jeg glæder mig til at følge med, når du kommer i gang.
  Rart med forårsblomster i stuen.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Åse tak skal du have.. Ja allerede i dag begynder det så småt. Jan er på vej ud og fælde det første træ der står i vejen. Jubi

   Slet
 7. Forsinket tillykke med et nyt rundt hjørne....vi møder jo et par stykker undervejs! Så velkommen nye alder med masser af energi og mod på livet, som jeg tydeligt kan se! Det er da i den grad en spændende haveplan og hold da op, hvor der kommer til at ske en masse.
  Så den »Dovne have« kom garanteret belejliget. Den kan bruges til pauserne, når du skal slappe lidt af!
  Nyt år - ny haveplan - nye planter!

  SvarSlet
 8. Ja glæder mig utroligt meget til at komme igang, men har også en del spekulationer om jeg får alle planter placeret rigtigt, har jo en del samlinger. så det er et meget spændende projekt. Og tak for lykønskningen-:O

  SvarSlet
 9. Et stort forsinket tillykke med din fødselsdag:-) det lyder til at have været et par dejlige dage:-)
  Jeg blev opmærksom på din blog da Malene skrev om jeres frøsånings projekt inde på min Blog:-)
  Og jeg skal da lige love for du har en blog lige i min Ånd. Jeg sidder endnu og smiler over jeres dejlige tur til fyn, for at købe roser:-)
  Det kunne nemt have været min bil der havde været proppet på den måde:-)

  Jeg har tilføjet dig på min liste og glæder mig til at følge dig i haven og med roserne.

  Hip hip hurra fra Linda med Casa Asti bloggen

  SvarSlet
 10. Tusind tak Linda Vil da se om jeg kan finde din blog, havde godt set kommentar fra dig andetsteds, men blogger ikke så meget for tiden så var ikke lige kommet længere.Vandt faktisk en rose i lørdags men det kommer der nok et indlæg om.

  SvarSlet
 11. Det ser rigtig godt og spændende ud med din haveplan, glæder mig rigtigt til at se den folde sig ud i din have :)

  Havehilsner
  Annette

  SvarSlet